ΕΥΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Eμείς, άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης και του πνεύματος εξεγειρόμαστε ενάντια στην ένοχη σιωπή και αποφασίζουμε να μη παρακολουθούμε πλέον παθητικά το βιασμό της αλήθειας, του ωραίου, του δίκαιου και του αγαθού.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για τη σημερινή κατάσταση της τοπικής και παγκόσμιας κοινωνίας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ένα απτό παράδειγμα της Ευτοπίας, του καλού κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε και αισθανόμαστε χρέος να κληροδοτήσουμε περήφανα στις επόμενες γενεές.
Είμαστε οραματιστές, αλλά όχι ουτοπιστές. Πιστεύουμε στην επιστροφή του Μύθου, αλλά δεν τρεφόμαστε με παραμύθια. Ευτοπία για μας σημαίνει ρεαλιστική πορεία προς τονκαλό τόπο του εφικτού, εδώ και τώρα. Σημαίνει να μην υποτασσόμαστε στα πράγματα έτσι όπως μερικοί έχουν συμφέρον να είναι και να παλεύουμε για να γίνουν έτσι όπως θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι, για το γενικό καλό. Να γνωρίζουμε ότι η πρόοδος δεν είναι ταυτόσημη με την τεχνολογική ανάπτυξη και ότι η ανθρωπότητα, ειδικά στη Δύση, για να λυτρωθεί πρέπει να επανακτήσει την χαμένη της ψυχή.

Ευτοπία σημαίνει να διατηρείς την ιστορική μνήμη, αλλά να μην προσκολλάσαι στις δάφνες ή στα λάθη του παρελθόντος, αποκλείοντας αβασάνιστα μια ορθότερη πορεία. Σημαίνει να πιστεύεις σθεναρά στην εσωτερική δύναμη του καλού που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του, που σε πείσμα κάθε απαισιόδοξης αληθοφάνειας, είναι ίση και μεγαλύτερη από την αγριότερη καταστρεπτικότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Η Ευτοπία διατρανώνει το νόημα της ζωής και επιστρέφει στον υποτιμημένο άνθρωπο την χαμένη του αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Το σύνθημά της : << Ο πολιτισμός στην υπηρεσία του ανθρώπου>> και όχι ο άνθρωπος σκλάβος αφηρημένων οικονομικών μεγεθών και άψυχων ιδεολογικών κατασκευασμάτων.
Η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή ενηλικίωσης. Η απόφασή της να επιλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες ενός "αναπόφευκτου" εξορθολογισμού και της Ευτοπικής αναγέννησης, θα έχει τραγικές ή κοσμολυτρωτικές συνέπειες. Μπορούμε να αφεθούμε παθητικά στη ροή των σεναρίων, που κάποιοι άλλοι γράφουν πριν από μας, για μας ή να μεταμορφωθούμε σε δημιουργικούς και αποφασιστικούς παράγοντες των εξελίξεων. Μέσα σε κάθε ανθρώπινο άτομο κρύβεται μια τεράστια δύναμη. Στο χέρι μας να την ξυπνήσουμε και να την διοχετεύσουμε σε αγαθούς και ειρηνικούς στόχους. Μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο βασίστηκε στην ασυνειδησία, την άγνοια, τον φόβο, την απληστία, τον αποπροσανατολισμό, τη μισαλλοδοξία , και την δεισιδαιμονία. Η συνειδητότητα, η γνώση, η αρετή, η μη βία και η ευδαιμονία μπορούν να θεραπεύσουν τις παλιές πληγές.
Ευτοπία και "ξεμάγεμα" αντί να συγκρούονται, πρέπει να αλληλοστηρίζονται και να αλληλοδιορθώνονται. Δεν μπερδεύουμε τα Οράματα με την "πραγματικότητα", αλλά εμπνεόμαστε απ'αυτά για να χτίσουμε μια πιο όμορφη και πιο δίκαιη κοινωνία,
σύμφωνη με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες.
Δεν στοχεύουμε στην ψήφο και δεν ευελπιστούμε σε βίαιες ανατροπές του συστήματος. Ζώντας μέσα στο Matrix (τον γενικό ασυνείδητο προγραμματισμό) διατρανώνουμε την ανεξαρτησία μας από αυτό! Δεν είναι επαρκής δικαιολογία η "γενική κατάσταση" για να μην πράξουμε σύμφωνα με το ορθό τώρα και σε κάθε περίσταση. Δεν επιζητούμε αναγνώριση για αυτή μας την συμπεριφορά, αφού αυτή η ίδια αποτελεί και την ανταμοιβή μας. Η επιτέλεση του καθήκοντος δεν είναι μόνο αποστολή , αλλά και τρόπος ζωής που χαρίζει ειρηνική συνείδηση και πλούσια συναισθήματα υψηλής ενέργειας. ΄Όταν ο καθένας ανάψει το δικό του κερί, τότε η νύχτα θα λάμψει σαν μέρα. Εμείς ανάψαμε το κερί και περιμένουμε και άλλοι να κάνουν το ίδιο.
Το πρότυπο της Ευτοπίας που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση την τελειότητα, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλοι πιο σοφοί και πιο προικισμένοι από εμάς θα βελτιώσουν και θα συμπληρώσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Σε καμία περίπτωση όμως, και με κανένα μέσον δεν υποστηρίζουμε την επιβολή των ιδεών μας σε άλλους ανθρώπους. Από τη φύση της η πρότασή μας είναι ελεύθερη, πολύμορφη και πολύχρωμη. Απορρίπτουμε κάθε ορθοδοξία, κάθε πατρότητα και μονοπωλιακή διαχείριση αυτών των ιδεών. Αντίθετα ενθαρρύνουμε ολόψυχα την γέννηση πολλών παραλλαγών επί του θέματος!.. Κάθε λουλούδι του κήπου, του κάμπου και της βουνοπλαγιάς έχει την ξεχωριστή αξία και την μοναδική θέση του στον πίνακα της ευτοπικής άνοιξης. Οι άνθρωποι μπορούν όχι μόνο να συνυπάρχουν ειρηνικά, αλλά και να αλληλοβοηθούνται στην προσπάθεια να ξεριζωθεί κάθε εστία δυστυχίας και πόνου. Στο χέρι μας να καταστρέψουμε αυτόν τον πανέμορφο και μοναδικό πλανήτη ή να τον μετατρέψουμε σ' ένα επίγειο παράδεισο.
Ο δρόμος προς την κορυφή αρχίζει με το επόμενο βήμα. Κουράγιο και καλό δρόμο σε όσους θα μας συντροφεύσουν, σ'αυτή την συναρπαστική περιπέτεια     
Ευτοπιστές                                                                                        




 

Σχόλια

Ο χρήστης ΛΥΚΙΟΣ είπε…
Φίλη Αγάπη, αν και ακούγονται πολύ σωστά αυτά τα λόγια (εξάλλου και εμείς τα ίδια εξαγγέλλουμε), με προβληματίζει το ποιος ή τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάτι που θέλει να εμφανίζεται ως "οργανωμένο"!
Το "εμείς άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης και του πνεύματος" με προβληματίζει ακόμη περισσότερο!
Από που προκύπτει τέτοια εκπροσώπηση; Ποιος ομιλεί εκ μέρους μιας τόσο μεγάλης κοινότητας ανθρώπων, οι οποίοι και φέρουν τεράστια ευθύνη για τον ηθικό εκμαυλισμό της σύγχρονης κοινωνίας;
Το πιθανότερο βεβαίως, είναι πίσω από αυτή την υποτιθέμενη συλλογική κίνηση, να υπάρχει ένα και μοναδικό πρόσωπο.
Αν αυτό το πρόσωπο, θέλει να μετέρχεται τέτοιων δολίων και παραπλανητικών τεχνικών, τότε η αληθινή ηθική και πρόθεσή του, μάλλον σε ανησυχία με βάζουν και καθόλου καλή επίγευση μου αφήνουν τα λόγια του.
Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες!
ΛΥΚΙΟΣ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις